tirsdag den 9. august 2011

To eat meat, or not to eat meat..?

Jeg sidder lige nu og stener lidt Oprah... Ja, er ikke stolt, men det er det eneste der er værd at se lige nu.. og TV vil jeg se!


Anyway.. programmet handler om kød, veganere og hvordan kvæg mm. bliver slagtet. Man får bl.a. et indblik i hvordan dagen på en slagterfabrik foregår, og hvis man ikke i forvejen spiser lidt kød, vil det her da få enhver til at overveje livet som vegetar eller veganer. 


Jeg har det dobbelt med det!


Her hjemme spiser vi SJÆLDENT kød. Det skyldes at Daniel ikke er vild med svinekød eller fisk. Oksekød er jeg ikke stor fan af, og kylling ses sjældent på aftensmads-bordet. En gang imellem laver vi en ret bestående af victoriabars (en fisk, der smager så lidt af fisk, at Daniel kan spise den) og hvis vi virkelig flotter os, bliver det til en grydestegt kylling en gang imellem. Så det er bestemt ikke fordi vi er afhængig af kød. På den anden side, så nyder jeg ALT for meget den lækre lammesteg vi ofte får hos mine forældre, til at kunne afskrive kød helt. Det smager jo godt!! Men hvis jeg spiser for meget kød, kan min mave kort og godt ikke magte det. Det medfører kvalme, træthed og et par ture på WC. Så hvis jeg ville, tror jeg sagtens jeg kunne undvære kød HELT. 


Jeg ser ikke noget umoralsk i at spise kød! Det er en del af vores fødekæde at spise køer, høns, lam, svin mm. Overdrevet kødforbrug synes jeg til gengæld er umoralsk. Vi danskere har det med at spise kæmpe mængder kød og i de fleste danske hjem serveres der kød stort set hver dag. Det kræver altså enorme mængder slagtninger på en dag: 'I 2009/10 slagtede Danish Crown ca. 16,3 mio. svin og søer i Danmark Dertil kommer ca. 3,1 mio. slagtninger i udlandet – i datterselskaber i henholdsvis England, Sverige og Polen.'  Tjek denne side. Det synes jeg er overdrevet meget! 
Hvorfor er et måltid ikke fuldendt hvis der ikke kommer kød på bordet??


For ikke lang tid siden spurgte jeg min sundhedsplejerske om Hannibal mon fik nok kød??? Jeg havde jo læst i de fleste (danske) bøger at det er VIGTIGT at de små også spiser kød min. en gang om ugen. Men hvorfor give ham kød, når vi ikke selv spiser det? Jeg fik helt dårlig samvittighed over ikke at give ham kød. Min søde sundhedsplejerske sagde så, at det slet ikke er så vigtigt igen og at det (som skrevet før) er et dansk fænomen at spise så meget kød. Han får rigeligt med protein i mælk og andre ting. Vi kan bare give ham kød, når vi selv spiser det. Godt så! 


Jeg er umådelig glad for, at Daniel ikke er den store kødspiser, for det betyder at maden vi får her hjemme er rig på en masse andre ting, som grøntsager, frugt, brød osv. Og Daniel er genial til at lave det! Stort set alt er hjemmelavet. 


Jeg har aldrig savnet at spise mere kød, men jeg nyder godt kød så meget til, at jeg ikke tør tage springet og afskrive kød fuldstændigt! 


Hvad synes I?? Hvad spiser I? 3 kommentarer:

Lærke sagde ...

Jeg er ret enig. Jeg har ikke spist kød i et halv år nu, og før det var det jo minimalt fordi jeg boede i kolletktivet. Og det føles godt!

Som sådan synes jeg heller ikke der er noget i vejen med at vi spiser kød - det er bare måden vi gør det på. Masseproduktionen er ret ulækker, men for mig handler det mest om dyrvelfærd. At dyrene, indtil de bliver slagtet, ikke har det godt. Med "godt" mener jeg at de ikke for lov til at leve efter deres natur, og at de mange steder bliver medicineret, ikke ikke fordi de er syge, men for at holde dem i live.

Jeg spiser dog stadig fisk, jeg har ikke hørt så meget ondt om dén industri, og jeg tør ikke rigtig udnersøge det :)

På et mere abstrakt plan er der jo alt det med CO2-udleding osv. Men den er svær at "sælge".

Kia sagde ...

Sejt med et halvt år, Lul!! Tillykke med det! Kan du mærke det på kroppen???

Selvfølgelig er dyrets velfærd vigtigt! Det er jo ikke noget nyt ;) Og du kan tro at der også findes lumske hemmeligheder i fiskebranchen.. hørte for ikke så lang tid siden at fisk fra en bestemt sø, tror det var pengasius-fileter, er meget forurenede. Tsk tsk.. tænkt at man ikke kan købe en sølle fisk, fugl eller andet uden at skulle være mistænksom konstant! Jeg synes til gengæld at prisen på økologiske fødevarer (især kød) burde sættes drastisk ned, så almindelige hårdt-arbejdende borgere (som du og jeg) kan købe det uden at det vælter madbudgettet! Hvis jeg en sjældent gang imellem køber kød, er det som regel hos en halalslagter.. jeg har bild mig selv ind at det er meget bedre! I hvert fald kan man få dem til at skære kødet på stedet, og derved se at det er frisk lækkert kød. Må godt nok indrømme at jeg ved ikke om køer, der er blevet halalslagtet, har levet bedre end ikke økologiske køer...?

Ja, ikke mindst den forbandede CO2 man udslipper ved at have så mange kvæg og svin og ikke mindst ved slagtningen. Vidste du at en ko-prut forurener mere end en bil (kommer selvfølgelig an på hvor langt den bil kører) ? Det er jo vanvittigt!! Men hellere at køerne prutter i det fri end i en hal de står i 24-7 året rundt!! ;-)

Lærke sagde ...

Ja og nej - jeg kan godt mærke det lidt. Jeg bliver mæt på en mere behagelig måde. Og så er det rart at lave mad uden at være bange for kødbakterier og skulle skolde alt.

DR 2 vist for nyligt en dokumentar der hed Kødland (temaaften, måske kan man stadig se den online) som var rigtig fin. Her nævner en af de "kendte", som bliver interviewet, halal. Han siger noget i retning af, at selvom det er blevet udskældt, så er der alligevel noget sympatisk over at man lige stopper op, tænker over hvad det er man er ved at gøre - altså slå et levende væsen i hjel - og siger undskyld/tak.

Men jeg synes også lige nu at økologi er det bedste bud på "godt" kød, men det kan sagtens bliver bedre. Fx at købe lokalt, ligesom det er trend med grøntsager, kan måske være en lidt bedre mulighed...